Skrivtips

De flesta skriver idag på daglig basis. Inte minst i sociala medier. Även om det kanske inte handlar om texter som är särskilt viktiga så blir de givetvis bättre mottagna om de är ändamålsenligt formulerade. Att skriva är dessutom ett yrke för många och det finns tungt vägande skäl att bli bättre på det. I den här texten ska vi ge tips på hur man utvecklar sitt skrivande som fungerar oavsett vad det är för texter som man sysslar med.

Läs mycket och skaffa dig egna läsare

Att skriva kan sägas handla om att läsa. Man behöver vara duktig på att förstå och bedöma den typ av text man skriver och det blir man genom att öva på att analysera andras texter. Det är faktiskt vårt viktigaste skrivtips. Det är dock ganska svårt att hitta brister i sina egna verk om man inte är en väldigt erfaren läsare. Därför är det viktigt att ta hjälp av andra som kan ge ärlig feedback och skrivtips efter att ha läst ens texter.

Det kan vara nyttigt att läsa väldigt brett, även om man jobbar med ett konkret skrivprojekt. Idéer och och formuleringar från många olika sammanhang kan användas till att berika en text, oavsett om den är skönlitterär eller akademisk. Man ska dock inte glömma bort att fördjupa sig inom just det område där man rör sig som skribent. Den som arbetar med en deckare bör känna till genrens konventioner och ha koll på klassikerna.

Ta hjälp av teknik

Skrivning kan delas in i många olika områden och allt handlar inte om att vara analytisk och kreativ med bra förmåga att formulera läsvärda meningar. Det är också viktigt att skrivandet så att säga sitter i fingrarna. Det finns många appar som hjälper dig att öva upp skrivhastigheten och andra som gör så att du läser snabbare och snabbare. För yrkesverksamma skribenter kan det göra stor skillnad ekonomiskt att öva på sådana saker. Läs här för tio bra skrivtips.

Ett viktigt skrivtips som många glömmer bort är omständigheterna kring själva skrivandet. Ett bra tangentbord, en bullerfri miljö som gynnar koncentrationen och en kontorsstol som möjliggör en ergonomisk sittställning kan öka produktiviteten avsevärt. När det gäller skrivtips för unga handlar mycket om att skrivövningarna i sig själva måste vara roliga och det finns gott om appar som är utvecklade med detta i åtanke. Sysslar du med fiktion? Googla då skrivtips karaktärer. Karaktärerna i texten förväntas bära din berättelse och ska dessutom vara intressanta och lätta att relatera till.

Det finns mycket man kan förbättra

Skrivande handlar om kreativitet, logisk förmåga, arbetsdisciplin och hantverksmässiga färdigheter som fingersättning och läshastighet. Man kan öva separat på alla dessa områden. Det viktigaste om man vill bli bättre på att skriva är dock att läsa andras texter. Särskilt sådana som på olika sätt kan kopplas till det man själv skriver. Att ta hjälp av andra är också ett otroligt viktigt skrivtips. Alla som läser din text kan ge synpunkter som du kan använda till att förbättra den. Det gäller dock att man kan ta kritik och använda den på ett konstruktivt sätt.