Skriva dikter

Många människor drömmer om att skriva dikter för att på ett eller annat sätt för få utlopp för känslor och idéer. Dikter är ofta väldigt personliga och kan ha en stor innebörd för författaren. Det handlar mycket om att uttrycka sina känslor på ett sätt som ska gå fram för mottagaren av texten. När man skriver behöver man därför fundera lite på vem som kommer läsa dikterna. Dikter har på senare tid fått ett rejält uppsving och intresset ökar. Om man vill få en bok utgiven måste man vara beredd att kämpa för det, annars finns det idag många alternativ som att skriva i olika forum på internet. Det kan vara ett bra första steg att anonymt ladda upp texter och låta andra bedöma vad de tycker om dikten. Ett mycket lärorikt sätt om inte annat.

Låt barnens fantasi flöda

Barn kan ofta ha en mycket rik fantasi och på så sätt kan de skriva dikter som är helt fantastiska, bara de får möjligheten. Genom att redan från andra klass låta barn leka med ord och på så sätt väcka intresse så kan det följa med resten av livet. Dikter behöver inte vara långa, invecklade eller rimma. Dikter är ett uttryck för känslor vilket också barn kan behöva. Det kan handla om något roligt som har hänt nyligen i livet, kanske ett kalas eller en lek som de leker på rasten. Att skriva dikter redan i årsklass två kan ge otroligt mycket för barnen. Om du är lärare så testa och se själv vad klassen producerar.

Ibland är man som människa ledsen över något som hänt i livet. Det kan vara både stora och små händelser. Allt från att man halkat omkull till att ens hund har dött. Istället för att stänga inne de känslorna så kan det vara otroligt effektivt att uttrycka dessa känslor i skrift. Låt känslorna flöda och få på så sätt få ut sorgen över hunden men lyft också fram alla fantastiska år som ni har fått tillsammans. Genom att bara skriva av sig ordentligt så kan man faktiskt skapa helt magisk poesi oavsett om man brukar skriva eller ej.

Olika typer av poesi

Det finns olika typer av poesi men en av de vanligare som vem som helst kan skapa är helt improviserad poesi. Där går hela poesin ut på att släppa ut drömmar och känslor direkt från sitt hjärta. När man väl har börjat uttrycka sig på detta sätt kan det nästan vara svårt att sluta. Man behöver inte skriva för att andra ska läsa utan det kan enbart vara för eget bruk. Lite som en dagbok där man verkligen låter allt komma fram och ut istället för att bära det med sig. Då undviker man att låta det komma ut vid fel tillfälle på fel sätt. Få utlopp för känslor på ett väldigt enkelt och trevligt sätt och se samtidigt till att skapa dikter och kunna blicka tillbaka till händelser i livet.

En kul sak för barn i mellanstadiet kan vara att skriva dikter till kungen. Det är både kul och spännande, något de garanterat kommer prata om hemma. Om man har tur så svarar kungen själv och tackar för dessa dikter vilket kommer göra att barnen får ännu större intresse för att skriva. Tänk att kunna berätta att man skrivit till kungen och att han svarade, det är inte alla som kan skryta om det. Genom att skriva dikter i skolan så får barnen en naturlig ingång till att skriva poesi och får därmed chansen att utvecklas allt eftersom, läraren kan då uppmuntra och guida barnet. Det kommer att utveckla barnet som person men också leda till större språklig förmåga.

Skapa underbara dikter

Barn idag är ofta väldigt intresserad av att spela dator- och tv-spel. En film går ofta före en bok och så vidare. Vi lever idag i en väldigt digital och lite annorlunda värld vilket gör att skriva dikter ger barnen en öppning till skapandet. Om det på ett mycket lekfullt och spännande sätt presenteras i skolan så kommer det att fastna kvar i barnens medvetande och säkert kommer barnet att vilja visa upp sina dikter hemma för föräldrar. Då gäller det att som förälder fortsätta uppmuntra och ge beröm över hur duktig barnet är. Det går att tipsa om att man kan läsa böcker för att få inspiration till att skapa dikter.