Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf visste redan som 7-åring att hon ville bli författare men hann bli 33 år innan hon debuterade med boken “Gösta Berlings saga”. Romanen handlar om Värmland på 1800-talet men bryter mot dåtidens realistiska ideal, och fick dessutom ett blandat mottagande av kritikerna. Detta till trots är den en av de stora klassikerna inom svensk litteratur och Lagerlöf en av de mest kända svenska författarna. Lagerlöf lyckades också med konststycket att bli både första kvinna och svensk att tilldelas Nobelpriset i litteratur.

Uppväxt och utbildning

Lagerlöf föddes på Mårbacka i Värmland 1851. Hennes familj tillhörde borgerligheten och därför undervisades hon och hennes syskon i hemmet, då folkskolesystemet fortfarande var bristfälligt. Lagerlöf fick en gedigen utbildning i bland annat engelska och franska, hon verkade dessutom väldigt begåvad och förtjust i att läsa. Då hon var född med en höftskada som gjorde det svårt att leka som andra barn, var hon allvarlig och stillsam. Höftskadan förde

henne också till Stockholm för sjukgymnastik, vilket gjorde att hon skrev “Dagbok för Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf”, ett av Selma Lagerlöf kända verk.

Lagerlöf utbildade sig så småningom till lärarinna vid Högre lärarinneseminariet i Stockholm. Hon verkade ha en fallenhet för yrket då hon bland annat kunde berätta väldigt levande om så väl olika länder som Jesus lärjungar. Honundervisade vid Elementarskolan för flickor i Landskrona i cirka 10 års tid, och verkade uppskattad av sina elever. 1895 sa hon upp sig från sin lärarinnetjänst för att därefter fokusera helt och hållet på författarskapet.

Debuten och genombrottet

År 1891 kom alltså Lagerlöfs debutroman “Gösta Berlings saga”. Det skulle dock dröja till 1895 innan hon kunde försörja sig på enbart sitt författarskap. Från och med den här tiden började hon dock resa mycket inom Europa, och 1899 till 1900 gjorde hon en längre resa till Mellanöstern. Denna resa inspirerade boken som skulle bli hennes stora internationella genombrott: “Jerusalem”. “Jerusalem” är en serie i två delar som utgavs 1901-1902 och handlar om religiösa sökare som beger sig från Dalarna till Jerusalem.

Selma Lagerlöfs böcker ledde bland annat till ett Nobelpris i litteratur år 1909. Hon motarbetades länge av vissa medlemmar av Svenska Akademien, men fick till slut priset då majoriteten av ledamöterna röstade för. Hon valdes också in som första kvinna i Svenska Akademien år 1914. Flera av Selma Lagerlöfs böcker har nått internationellt erkännande. “Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”, utgiven i två delar 1906-1907, skrevs ursprungligen som en lärobok i geografi men har ändå översatts till cirka 60 språk.

Feminist och Nobelpristagare

Selma Lagerlöf hade ett stort politiskt intresse och kämpade bland annat för kvinnlig rösträtt. Bara genom sitt yrkesliv som aktiv författare under en tid då kvinnor saknade basala rättigheter, visade hon vägen för kommande generationer och visade att hon levde som hon lärde. Genom sitt arbete som lärarinna och senare författare kunde hon inspirera mängder av barn, ungdomar och vuxna med sina berättelser. Det kan nog lugnt sägas att Nobelpriset var välförtjänt, med tanke på den långa karriären och det internationella erkännandet.